* Wie zijn wij * Onze cattery *

Wij zijn op de eerste plaats liefhebbers van katten en in het bijzonder de Chartreux. Wij fokken daarom op kleine schaal zodat de katten van een rustig leventje kunnen genieten en wij de tijd hebben om van hun en de kittens te genieten.

De verenigingen

Onze cattery is aangesloten bij Mundikat een kattenvereniging die op haar buurt weer is aangesloten bij de FIFe (Fédération International Féline) Deze vereniging staat een internationale samenwerking tussen fokkers voor. Dit is iets waar wij veel waarde aan hechten omdat het fokken van raskatten een hobby is waarbij samenwerking belangrijk is. Een ras fok je immers niet alleen maar samen met anderen.

Sinds 2006 is er ook een werkgroep voor de Chartreux in het Nederlands taalgebied actief, "Le Chat qui rit". Deze beoogd een betere samenwerking tussen Nederlandstalige fokkers om zo te zorgen dat het ras beter bekend wordt in Nederland en Belgie.

Socialisatie en gezondheid

Omdat wij een kleine cattery zijn ligt de nadruk bij ons op een persoonlijke aanpak. Onze kittens groeien op in de woonkamer waar zij in contact komen met alle dagelijks geluiden en huishoudelijke handelingen. Bovendien komen ze hier veelvuldig in contact met mensen en met onze andere katten wat belangrijk is voor een goede socialisatie. Wij hopen dan ook dat de kittens door een gedegen socialisatie zich goed kunnen aanpassen in hun nieuwe huisjes.

Naast een goede socialisatie hechten wij veel belang aan gezondheid. Hierbij is het van belang dat er gelet wordt op verschillende zaken. De gezondheid van een kat kan men niet onvoorwaardelijk garanderen maar men kan wel aandacht besteden aan het proberen te voorkomen van erfelijke ziektes en het opbouwen van een gedegen immuunsysteem.

Ter voorkoming van erfelijke ziektes testen wij onze poezen op HCM (hypertrofische cardiomyopathie ) en PKD (Polycystic Kidney Disease).

HCM is een aandoening aan de hartspier waarbij deze geheel of gedeeltelijk verdikt raakt. Het is een nare aandoening die een variabele expressie kent. Dat wil zeggen dat het moment waarop de ziekte zich openbaard van kat tot kat kan verschillen. Dit maakt opsporing van de aandoening erg moeilijk. Totdat men een DNA test heeft ontwikkeld waarmee men 100% zekerheid kan verkrijgen over de aanwezigheid van HCM in een kat, kan men alleen regelmatig een echo van het hart laten maken om o.a. de dikte van de hartspier te controleren. Deze testmethode biedt slechts een moment opname maar het is de enige zekerheid die er momenteel is.

PKD is een nieraandoening waarbij het ontstaan van cysten leidt tot een vermindering en uiteindelijk uitvallen van de nierfunctie. Deze aandoening kan men opsporen met een echo van de nieren en dit geeft een zekerheid van ongeveer 95 % en/of doormiddel van een DNA test die 100% zekerheid geeft rondom het PKD-1 gen. Deze test is echter alleen gevalideerd voor Perzen en Brits kortharen. Wij hebben ervoor gekozen om onze katten zowel doormiddel van DNA als echo te laten testen op PKD.

Om onze kittens verder te beschermen worden onze poezen getest op de besmettelijke ziektes kattenaids en leukemie (FIV en FeLV). Ook de katers die zij bezoeken zijn hierop getest.

Om de kittens en hun immuunsysteem een goede start te geven worden ze op 9 weken gevaccineerd tegen niesziekte en op 12 weken tegen nies- en kattenziekte. Ze zijn dus volledig gevaccineerd, ontvlooid en ontwormt als ze naar hun nieuwe eigenaren gaan. Bovendien worden ze ook gechipt en geregistreerd bij de stichting Nederlandse databank voor gezelschapsdieren. Ze krijgen ook netjes een Europees dierenpaspoort mee met daarin alle gegevens over de entingen en chip.

Voeding

Onze katten krijgen naast een goed brokvoer (Royal Canin) iedere dag blik of vers voeding (rauw vlees). Wij hebben gemerkt dat het geven van versvoer naast de brokken een positief effect heeft op de spijsvertering van onze katten. Kwaliteit staat voorop en wij hebben hier dan ook de nodige aandacht aan besteed.

De kittens worden grootgebracht op voornamelijk vers vlees en later ook brokken en blik. Dit om ervoor te zorgen dat ze niet kieskeurig worden en bovendien een goede start krijgen. Wij hopen dat deze voedingswijze er aan bijdraagt dat de nieuwe eigenaren van de kittens zelf kunnen kiezen welke soort voer ze willen geven.

Verkoopovereenkomst

Omdat het bij de aankoop van een raskat toch om een aanzienlijk bedrag gaat, vinden wij het belangrijk dat de koop in een verkoopovereenkomst wordt neergelegd zodat de koper en verkoper weet waar hij of zij aan toe is, er is namelijk niets zo vervelend als onduidelijkheid. Om de spreekwoordelijke kat in de zak dus te voorkomen hebben wij voor deze werkwijze gekozen. Het contract wordt uiteraard ruim van tevoren aan u verstrekt zodat u het op uw gemak kunt nalezen.